2012 m. spalio 19 d., penktadienis

Kiek radikaliau

 Daugumai mano kolegų bendrapartiečių sukėlė šoką ar bent jau nuoširdų nusistebėjimą šių metų seimo rinkimų rezultatai. Keista.  Aš, žinoma, tikėjausi kiek gausesnių skaičiukų, bet paties fakto, tai nekeičia. Laimėti mes negalėjome.  Ir nelaimėsime, kol nepadarysime išvadų ir nepriimsime teisingų sprendimų.

 Šia kuklute analize taikau į mąstančią ir idealistišką Tautininkų sąjungos dalį. Ji tikrai yra ir laikas jai išlįsti iš pogrindžio.  Mano kritika skries ir į ULL pusę. Pykit nepykit, draugai, bet aš, kaip doras Tautininkas, nebegaliu žiūrėti kaip griūna graži idėja. O juk tik dėl jos stojau į partiją - ne dėl karjeros ir ne paskui asmenybę.

 ULL buvo didžiausia Tautininkų sąjungos klaida. Turėdami gerai žinomą partijos vardą, naujoko efektą ir entuziazmą, o taip pat, atsižvelgus į bendrą Tautinių jėgų atgimimą tiek Europoje, tiek ir Lietuvoje, mes galėjome tikėtis bent jau rasti savo nišą, o su laiku - ją platinti, kaip tą padarė LLRA, beje, savo rinkėjus mobilizavusi mūsų karštakošių dėka.  Bet mūsų "strategai", vietoje to, kad gerintų partijos infrastruktūrą, gilintų ideologiją ir grūdintų savo narius rinkiminėse batalijose, žengė lengviausiu keliu - integravosi į koaliciją. Su trimis "numirusiomis" partijomis ir pamirštais signatarais. Skamba žiauriai, bet tai tiesa. Užtenka pasižiūrėti į VRK skaičiukus ir pasimato sukauptas politinis kapitalas. Demotyvuota partija, suklaidintas rinkėjas. Vietoje to, kad ir toliau brandintume savo partijos "brendą" (prekinį ženklą), buvo nuspręsta kurti naują "brendą" su nauja simbolika. Kas iš to gavosi? Surinkome mažiau balsų net už nusenusius Paleckio komunistėlius ir jų prietranką vadą. Apgailėtina.

Žinoma, galima kaltinti VRK (jie visada darė klaidų), galima kaltinti vienašališką žiniasklaidą (o ko jūs tikėjotės?), bet pirmiausia reikia išmokti pripažinti savo klaidas. O jų tiek, kad akis galima išsidurti.
 Partijos viršūnių demonstruojama nemeilė/nepagarba savo nariams, kad ir dėl to paties ULL reikalo. Kas nors klausė partijos narių nuomonės šiuo klausimu?  Šiais interneto laikais, net nebūtinas suvažiavimas norint sužinoti bendražygių nuomonę (internetinės apklausos, apklausa per skyrius). Bet to niekas nedarė, nes žinojo, jog bus nepritarta. Joks padorus Tautininkas neis po socialistų ir eks kompartijos veikėjų vėliava, o rinkėjas nebalsuos už neaiškų koalicinį kratinį.

Tragikomiški viešieji ryšiai. Po velnių, negi tarp 2000 partijos narių neturime nė vieno VR specialisto? Ir išvis, kas per savęs pateikimas kaip "antisisteminės jėgos"? Jei nugalėtume "sistemines partijas", kokia sistema Lietuvoje atsirastų? Jokios? Mano kukliu suvokimu, kiekviena partija turi savo sistemą, paremtą ideologija ir pasaulėžiūra, jei to nėra - čia ne politinė jėga, o tiesiog UAB, kaip  kitos mums plačiai žinomos "parcijos".
 Į kokią publiką mes su tokia kampanija taikėme? Į tuos, kur tarp minkštų sienų gyvena?

 Kas mus "klijuoja" kaip partiją? Kokia mūsų ideologija? Doktrina? Ateities planai? Ar mūsų lyderis pakankamai charizmatiškas ir gabus savo darbui? Tik naivuoliai gali nematyti trinties tarp radikalų ir nuosaikiųjų, tarp krikščionių ir baltų religijos rekonstruotojų, tarp Vilniaus ir likusių miestų/regionų. Partijoje užprogramuotas skilimas.

Yra ir daugiau negerovių, bet nesiplėskime, o svarstykime alternatyvas. Taip, jų yra!
Šaukti suvažiavimą ir perrinkti tarybą. Kodėl? Nes ji nuleista iš viršaus ir neatstovauja daugumos regionų. Prieš sudarydami sąrašus tarybos rinkimams, bent pasiklauskite partiečių nuomonės, rinkitės iš populiarių ir veiklių žmonių.

 Perrinkus leisti jiems pasiskirstyti pareigas ir tuo pačiu aktyvuoti komitetus ir pakomitečius, nes dabar jie neveikia.

 Perrinkti valdybos nariai pradeda skyrių reformas savo regionuose, nes dauguma jų taip pat neveikia. Tai labai svarbu, nes skyriai turi pirmi susidurti su potencialiais nariais ir rinkėjais.Taip partija pradėtų augti "nuo apačios", kaip ir turi būti. Ir nebereikės dirbtinių koalicijų.

 Susitvarkyti, pagaliau, internetinę svetainę. Sukurti normalų vidinį (nariams) ir išorinį (svečiams) forumą puslapyje bei Skype konferenciją tarp partijos aktyvo.

 Jei įmanoma, bent didžiuosiuose miestuose, turėti po vieną apmokamą narį, kuris galėtų skirti visą savo dieną vien partiniams reikalams: VR, renginių organizavimas, pilietinės akcijos, partijos pozicijos pristatymas ir t.t. Manau, jog rastumėme idealistų, kurie dirbtų ir už nedidelę algą.

 Išsiaiškinti savo tapatybę. Mes dešinieji ar kairieji? O gal centras? Kiek radikalūs ir kiek nuosaikūs? Kodėl nevyksta debatai (bent jau didžiuosiuose miestuose) tais klausimais?

 Ir svarbiausia, kodėl mes nieko nedarome dėl Lietuvos žmonių? Turime įvairių profesijų žmonių, tad kodėl jų nepanaudojus gerinant lietuvių gyvenimą? Pavyzdžiui, ponas Songaila yra medikas. Kodėl jis negalėtų, kas antrą šeštadienį, tarkime, pakonsultuoti tautiečių nemokamai? O jei teigiamas lyderio pavyzdys užkrės bent trečdalį partiečių? Švarinimosi talkos, švietėjiška veikla, alternatyva dabartinėms, neįgalioms profsąjungoms. Tautinės - pilietinės visuomenės ugdymas ir jokių neaiškių koalicijų. Ir tai būtina daryti nuolat, ne tik prieš rinkimus. Tai nėra kažkas sudėtingo ar utopiško, tiesiog reikia turėti valios ir noro.

 Patikėkit, jokia žiniasklaida ilgai to nenuslėps. Žmonės nėra tokie kvaili. Ir jie mylės tuos, kurie mylės ir juos.
O juk mūsų tikslas būtent toks: daryti lietuvių gyvenimą geresniu ir prasmingesniu. Bent jau mano - tikrai.

Su visa derama pagarba,
Tautininkų sąjungos, Kauno miesto skyrių sueigos vicepirmininkas
Tautininkų sąjungos, Kauno pramonės skyriaus pirmininkas,
Marius Jonaitis

 

3 komentarai:

  1. Žygeivis


    Mariau, viskas, ką čia surašei, yra gryna tiesa - ir teisingai pastebėti darbo bei organizaciniai trūkumai.

    Tačiau yra ir dar du momentai.

    Visų pirma, partijai turi vadovauti charizmatiška ir išoriškai patraukli asmenybė, nes daugybė balsuotojų visada žino ir balsuoja būtent už partijos "veidą" - Brazauską, Landsbergį, Paksą, Uspaskichą...

    Dar 1989 m. dalyvavau vieno iš Žygeivių judėjimo pradininko - Rimanto Matulio - rengtuose susirinkimuose, kada buvo svarstoma kaip atkurti Lietuvių Tautininkų Sąjungą.

    Ir jau tada pastebėjau esminę problemą - nėra aiškaus charizmatiško lyderio.

    Net man tada irgi siūlė tapti pirmininku, bet aš iš karto atsisakiau - tikrai nesu pakankamai charizmatiškas ir iškalbus žmogus. :)

    Ir Rimui tai ne kartą sakiau. Bet tada tokio žmogaus taip ir neradome.

    Todėl iš pradžių ir išrinkome Rimantą Matulį pirmininku, nors jis tiko būti tik klubelio vadovu, bet ne politinės partijos. Jis ir pats tai puikiai suprato.

    Galų gale buvo "pastatytas" vienas profesorius, kuris po kiek laiko neišlaikęs moralinės graužaties pats mums prisipažino, kad yra KGB agentas. Beje, tas prisipažinimas irgi parodė, kad ne visi KGB agentai praradę sąžinę.

    Po to buvo vis naujos "paieškos" tinkamo partijos vadovo - buvo ir Rimantas Smetona pakviestas - ir Rimantas Matulis, ir daug kitų manė, kad jo pavardė ir giminystė su Antanu Smetona padės tautininkams "pakilti" - deja, mano pastabų apie tai, kad šis Smetona tai toli gražu ne jo dėdė, ir yra netinkamas tautininkams, nes akivaizdus karjeristas, o ne idėjinis Lietuvybės šalininkas, dauguma tada nepaklausė.

    Baigėsi tuo, kad šis Smetona spjovė į LTS ir sulipdė savo naują partiją, kurią po kiek laiko taip pat "pametė"... Vėliau taip ir ėjo iš vienos partijos ar frakcijos į kitą.

    Po to buvo dar keli kiti bandymai - vis naują partijos "vadą" išrenkant, tačiau nieko gero iš jų neišėjo.

    Dabartinis pirmininkas - Songaila - yra tikrai darbštus žmogus ir aktyvus, tačiau jis tikrai nėra charizmatiška asmenybė. Ir tai viena iš esminių jo - kaip pirmininko - problemų.

    Vienu žodžiu būtina ieškoti tokį pirmininką, kuris turėtų visą rinkinį tinkamų savybių... Bet kur jį rasti?

    Antra problema yra partijos pavadinimas.

    Deja, bet Tautininkų sąjunga tikrai nėra "reklaminis" pavadinimas.

    Ir tai akivaizdu - už Tautininkų sąjungą per visus rinkimus balsuoja tik labai menkas būrelis "tvirtų" tautininkų, o ne įvairiausių amžiaus grupių ir pažiūrų žmonių.

    Palyginimui peržvelkite visus pastarųjų 23 metų visų rūšių rinkimus ir pasižiūrėkite pavyzdžiui, kiek balsų yra gavusios visokios, ką tik tuo metu susikūrusios, partijėlės, kurios turėdavo vienintelį privalumą - kokį nors aiškų ir patrauklų pavadinimą.

    Dažnai gaudavo netgi daugiau balsų nei Tautininkų sąjunga.

    Seniau jau esu apie šią problemą ne kartą rašęs ir kalbėjęs.

    Kaip jau parašiau savo Veidaknygėje šiuo metu, manau, vertėtų pasinaudoti labai plačiai išreklamuotu šūkiu: "Lietuva - Lietuviams".

    Manau, kad tokiu pavadinimu gali būti Tautos Sąjūdis "Lietuva- Lietuviams".

    Arba nuosaikesnis: Tautos Sąjūdis "Lietuva - Lietuviams. Lietuviai - Lietuvai!".

    AtsakytiPanaikinti
  2. Netyčia užėjau

    Nu jau tik ne "Lietuva - Lietuviams", baikit juokus. Tautos sąjūdis neblogai, tik turi skambesys skirtis nuo Tėvynės sąjungos ir panašių. O tas TS "..." per ilgas ir apkrautas labai, turi būti aiškus, paprastas ir mielas širdžiai. Ir emblema graži turi būti, stilizuotas vytis ar verpimo ratelis jau naudotas, bet gerai atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Keisti pavadinimą Į ,,Centro Lietuva''

    AtsakytiPanaikinti