2015 m. liepos 1 d., trečiadienis

Dėl valstybės himno išniekinimo ir keli klausimai menininkių užtarėjai LRS narei Birutei Vėsaitei

Publikuota Kaunotautininkas.lt
Povilas Rėklaitis
2013 m. rugsėjo 28 d. 20:32

Prieš keletą dienų spaudoje ir televizijoje nuskambėjo pranešimas, jog teisėsaugos institucijos, pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (toliau vadinama – LR BK) 127 straipsnį, dėl Lietuvos valstybės himno išniekinimo pradėjo ikiteisminį tyrimą, remdamiesi Tautininkų sąjungos Kauno pramonės skyriaus pirmininko Mariaus Jonaičio pareiškimu. Į apklausas iškviestos poetė Ramunė Brunzaitė ir leidyklos „Kitos knygos“ redaktorė Aira Leonidovna. Visuomenės informavimo priemonėse buvo pateikta informacija, jog ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl to, jog Lietuvos Respublikos himnas - Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė“ - buvo giedamas moteriškos giminės.

Taip, tas tiesa, bet nebuvo paminėta viena labai svarbi detalė – Lietuvos valstybės himnas ne tik kad buvo panaudotas pramoginiams tikslams, pakeistas ir parodijuotas šio tekstas, bet ir iškraipytas Lietuvos valstybės himnas buvo giedamas požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėjė, kur buvo iškabinti visiškai nuogų vyrų ir moterų portretai. Tai patvirtina performanso vaizdo įrašo dalis „youtube“ - http://www.youtube.com/watch?v=gxY6XsA4tBg (visas performansas nufilmuotas keliose dalyse). Peržvelgus šį vaizdo įrašą susidarau nuomonę, jog tokie menininkių atliekami veiksmai - ciniški, nes pati aplinka, kurioje buvo atliktas iškraipytas Lietuvos valstybės himnas, akivaizdžiai prieštaravo viešajai tvarkai ir gerai moralei.

Pažymėtina, jog Lietuvos valstybės himno išniekinimas, pagal LR BK 127 straipsnį, pasireiškia viešu pasityčiojimu. Pavyzdžiui, Lietuvos Respublikos įstatymo „Dėl Lietuvos valstybės himno“ pakeitimo ir papildymo įstatymo (1999 m. gegužės 20 d. Nr. VIII-1196) 6 straipsnio 2 dalis draudžia Lietuvos valstybės himną naudoti kaip taikomąją muziką – fonui, reklamai, pramoginiuose montažuose ir analogiškais tikslais bei tyčiotis iš jo. Himno tekstas negali būti keičiamas ar parodijuojamas himno tekstas ir melodija, t.y. viešas pasityčiojimas iš valstybės himno yra susijęs su įstatymo nustatyta jo taikymo tvarka, kurią pažeidus, kyla atsakomybė, numatyta LR BK 127 straipsnyje. Tai - tyčinis nusikaltimas padaromas tiesiogine tyčia.

Atkreiptinas dėmesys ir į tai, jog atliktų veiksmų motyvai bei tikslai neturi reikšmės, todėl Lietuvos valstybės himnas negalėjo būti naudojamas meniniams tikslams šį iškraipant, o ir patys veiksmai atliekant Lietuvos valstybės himną buvo galimai ciniški. Nors tokiais veiksmais ir nesudaroma grėsmė nei valstybės saugumui ar suverenitetui, tačiau tokiais veiksmais menininkai pasikėsino į valstybės autoritetą ir padarė žalą tautiškai nusiteikusiems Lietuvos žmonėms.

Tiesa, netrukus savo nuomonę pareiškė ir ilgametė Lietuvos Respublikos Seimo narė Birutė Vėsaitė, kuri užtarė tokį meną, nukreiptą prieš Lietuvos valstybės simbolius. Todėl, atsižveldamas į tai, jos noriu paklausti: ar ne Jūs kuriate įstatymus ir ar nežinote, jog įstatymų privaloma laikytis? Ir ar Jums, kaip Tautos atstovybės narei, tikrai priimtini tokie menininkių veiksmai, kuomet prie pat Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastato, požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje (kas žino, galbūt ta aikštelė dar ir priklauso Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmams) iškabinus nuogus vyrų ir moterų portretus buvo giedamas iškraipytas mūsų valstybės himnas?

Ir pabaigai... Noriu pasakyti, kad gyvendami su tokiu požiūriu, jog galime daryti ką tik užsinorėję su valstybės simboliais ir ženklais, mes šiuos vieną dieną paversime autorių teisių objektais bei išniekinsime jų istorinę reikšmę...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą