2015 m. liepos 1 d., trečiadienis

Demokratija ir pilietinės visuomenės ugdymas Lietuvoje. Gal gana nusišnekinėti?

Publikuota Kaunotautininkas.lt
Marius Jonaitis
2014 m. kovo 25 d. 20:56


2 straipsnis
Lietuvos valstybę kuria Tauta. Suverenitetas priklauso Tautai.
 
3 straipsnis
Niekas negali varžyti ar riboti Tautos suvereniteto, savintis visai Tautai priklausančių suverenių galių.
Tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą, konstitucinę santvarką.
 
Gal metus laiko nuolat vadovavomės šiais Lietuvos Respublikos konstitucijos straipsniais. Gal gerus 20 ar 15 metų esame maitinami raginimais būti pilietiškais, vis piešiama pilietinės visuomenės vizija, vis liūdnai padūsauja mūsų politinis elituks, jog sunkiai juda šis projektas. Jų paklausius atrodo, jog Lietuva, žinoma, jų dėka, lyg išdidus erelis plasnoja tobulos Vakarietiškos civilizacijos link, tik va, visuomenė pasyvi, vis ne pilietiška.
 
Kadangi esame padori, na, gal kiek ir naivoka, visuomenės dalis, klausėm, klausėm ir tikrai patikėjome, jog tereikia tik mūsų aktyvaus politinio dalyvavimo remiantis Lietuvos Respublikos konstitucija. Gal tikrai, tereikia tik sunkiai dirbti ir galėsime lygiomis teisėmis dalyvauti priimant svarbius mums ir mūsų šaliai sprendimus. Palengva susibūrėme, būdami absoliučiai skirtingi, tiek išsilavinimu, politinėmis pažiūromis, socialiniu sluoksniu, tiek ir požiūriu į veiklą bei ateitį. Bet mes susibūrėme, sugebėjome įveikti asmeniškumus, ambicijas. Sugebėjome, su minimaliais resursais (prisidėjo kas kiek galėjo, daugiausia laiku) ir asmeninio laiko sąskaita užregistruoti iniciatyvą, ją pradėti ir pasiekti rezultatą - 320 000 piliečių parašų. Taip, per braukymus, kurie kartais atrodė keistokai, parašų sumažėjo iki 300 000, bet tai juk precedentas Lietuvos istorijoje! Piliečiai iš labai skirtingų visuomenės grupių, ne viena kokia parlamentinė partija, sugebėjo tą darbą atlikti. Ir, savaime suprantama, tikėjosi supratimo, padoraus jų darbo įvertinimo bei vilties kibirkštėlės, jog ateitį galima susikurti ir Lietuvoje. Jog ir čia už sunkias pastangas, didelį triūsą, tu galų gale busi apdovanotas teigiamu rezultatu. Priminsiu, jog šią mūsų idėją parašais parėmė 320 000 Lietuvos piliečių. Ir tik per 3 mėnėsius.
 
Kur tau, kokie mes buvome naivūs. Taip, tiesą sakant, suvokėme, jog griebiamės nelengvo darbo, kurio gerų rezultatų sisteminės partijos nenori matyti. Bet nesitikėjome tokios neadekvačios reakcijos... Vis dar naiviai tikėjome, jog yra likęs padorumas politikų širdyse.
 
Pirmąjį referendumo parašų rinkimo mėnesį vyko absoliutus šios iniciatyvos ignoravimas. Rugpjūčio 23 dieną Kaune išvedėme į gatves 800 žmonių - tyla. Visą rugsėjį didžiųjų miestų centrinėse gatvėse šurmuliavo parašus renkantys piliečiai - tyla. Siuntėme tekstus į didžiuosius internetinius portalus - tyla. Galiu garantuoti, jog ir šį mano tekstą nepublikuos, nors siųsiu jį į didžiuosius masinio informavimo priemonių portalus.
 
Praėjus mėnesiui pasirodė reakcija. Landsbergis jubiliejiniame tremtinių suvažiavime rėžė piktas ir kurstančias kalbas, jog net vėliavos virto. Matyt iš gėdos. Gal dėl Landsbergio kalbų, o gal ir dėl to, jog tarp tūkstančių tremtinių ir politinių kalinių neatsirado nė vieno, kuris būtų atsistojęs ir garsiai sudrausminęs kvailiojantį profesorių. Žmonės tik patyliukais kuždėjosi ir stebėjosi. Gerai bent tiek, vis ne abejingumas.
 
Prasidėjo bjaurūs ir žeminantys tekstai. Propagandiniai žurnalistėliai bei jaunieji konservatoriai su liberalais net spirgėjo, kuris bjauriau pasisakys apie referendumo iniciatyvos dalyvius. Žodynas buvo labai platus ir nepadorus. Joks normalus vyras ar moteris viešumoje tokių žodžių nevartoja, bet tai nepykim, negi normalūs taip elgtųsi? Nuo banalių įžeidinėjimų pereidavo ir prie sunkiosios artilerijos, tokios kaip rusų agentai (ypač tai pamėgo kartoti konservatoriai Ukrainos nelaimės fone). Socialiniuose tinkluose kartesnieji siūlė net mus šaudyti arba... ištremti į Sibirą. Taip, jums nepasirodė, buvo ir tokių siūlymų.
 
Na, bet nepaisant tokio pasipiktinusių ošimo, mes surinkome reikiamą, net daugiau nei reikiamą, parašų kiekį. Ooo, brolyti, prasidėjo teisiniai tampymaisi. Laiko vilkinimas, nuolatinė įtampa ir referendumo iniciatyvinės grupės įkalinimas VRK kabinetuose. Buvo skirtos vis naujos parašų tikrinimo akcijos. Aktyvistai - reikia žemai nusilenkti jiems - net ir per Kalėdas bėgiojo ir tikrino parašus. Beje, jų efektyvumas vietomis buvo net 90%, tai įspūdinga, žinant tai, jog priėjimo prie duomenų bazės mums niekas nedavė, teko ieškoti asmenis pagal atskirus fragmentus.
 
 
Šiandien buvau prie Seimo, mačiau tuos gražius ir pilietiškus žmones, kurie tenorėjo tik teisingumo iš Seimo, kuris gyvena iš mūsų visų suneštų mokestinių pinigų. Jo nesulaukėm. Gavom tik eilinį spjūvį bei patyčių dozę bei karčią pamoką ateičiai, jog neverta žaisti pagal jų nustatytas taisykles. Gyvename diktatūroje. Lietuvoje demokratijos nėra, pilietinės visuomenės irgi negali būti, na, nebent tik tokia, kuri tinka valdančiųjų partijėlių linijai.
 
Liberalas Eligijus Masiulis išgirdęs, jog kažkas nenustojo viltis, jog demokratiniais procesais galime atsiklausti Tautos nuomonės apie euro įvedimą išrėžė, jog „laikas baigti su referendumais, kurie kvestionuoja mūsų tolesnius įsipareigojimus integruotis į Europos sąjungą“. Arba išvertus į žmonių kalbą buvo pasakyta: ša, vergai, esam tik kolonija, tad turime vykdyti šeimininkų nurodymus.
 
Smagu? man tai net saldu. Prie Seimo išgirdus tokias naujienas net žemė po kojom susiūbavo. Kažkokie žurnalistai kažko manęs klausia, bet jau net nebepamenu ką jiems išrėkiau. Net nesvarbu. Man gėda, jog tokioje valstybėje tenka gyventi, kurioje pilietis yra nulio vietoje.
 
Ką darysim toliau? Tikrai nepasiduosim. Lai išgraužia. Mes atsiimsime šią valstybę iš tų niekšelių. Čia mūsų žemė ir mūsų valstybė. Mes nepasiduosime, mes vis tiek kovosime, tik gal būsime jau nebe tokie naivūs ir labiau pikti.
 
Bet dar gerbsime teisinį kelią, kol kas.
 
Todėl, kolegos, bendraukime, burkimės ir neatmeskime galimybės dėl savo teisių pakovoti ir kitomis politinėmis priemonėmis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą